Sastav:
2 kg morske ribe
2 kg krompira
4-5 čena belog luka
kašika peršuna
pola šoljice začinskih
trava (ruzmarin, bosiljak, origano)
2 dl suvog belog vina,
0,5 dl vinskog sirćeta
2 dl maslinovog ulja,
2-3 paradajza,
so, biber
Način pripreme
Ribu očistite, operite, dobro osušite i natrljajte solju. Oljuštite krompir, narežite ga na kriške srednje debljine i njima pokrijte dno nauljenog pleha. Krompir prelijte uljem, posolite i pospite s malo začinskih trava.
Na krompir stavite posoljenu ribu, premažite je vinskim sirćetom. U tiganju na maslinovom ulju kratko propržite sitno naseckan beli luk, peršun i ostatak začinskih trava. Smanjite temperaturu i dodajte dva decilitra belog vina.
Prokuvajte nekoliko minuta i prelijte preko ribe. Sve stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Posle dvadesetak minuta izvadite pleh s ribom pa je okrenite. Sokom sa dna posude prelijte ribu i, po potrebi, dodajte maslinovo ulje.
Po krajevima pleha, na poslagani krompir, stavite nekoliko debljih kolutova paradajza posutih origanom. Vratite u rernu. Kad krompir postane hrskav, jelo je gotovo.
Нема коментара:
Постави коментар